Handlekurv 0

Gratulerer! Bestillingen din kvalifiserer for gratis frakt! Du er 1.500 kr unna å få gratis frakt!

Sum Gratis
Frakt, moms og rabattkoder blir regnet ut i kassen

Din handlekurv er tom

JUL HOS KJERSTI OG SØNNENE

Jul hos Kjersti og sønnene

Det er 1. november og full jul hos Kjersti og hennes to gutter Andrew(21) og Reidar(19).

Jul allerede nå, tenker mange. Det er mange meninger om nettopp dette med Når er det greit å pynte til jul? Det finnes en del selvutnevnte julepynt politi der ute, og tema engasjerer mange.

Da jeg skulle henge vår rosa julestjerne opp i vinduet, synlig for alle naboer, sa jeg til min sønn - Jeg tror vi må vente med å henge opp denne stjernen til desember, så ingen ser at vi allerede har pyntet til jul. Min sønn svarte: "Mamma, er det ikke fint at folk kan se at vi er en glad familie som liker å pynte til jul?” 


Vi pynter tidlig. Ferdig snakka! 

Mine to gutter elsker når huset vårt er julepyntet. Det skaper en sånn ekstra god stemning i hjemmet med alle lysene som lyser opp den mørke tiden. Hvert år begynner vi litt tidligere, og hvert år kjenner jeg på litt skam. Jeg elsker den gode stemningen lysene og pynten gir - så med skam drar jeg julepynten frem tidlig i november og konsentrerer meg om det viktigste her i livet - minnene og gledene vi skaper sammen som familie med å kose oss litt ekstra lenge med jul. 


Jeg liker ikke jul!

Her kommer den store kontrasten - jeg er ikke glad i jul! Hvordan er det mulig når jeg pynter allerede i november? 


Mine juleminner fra barndommen kommer med bagasje og vanskelige følelser. Å bære på bagasje og vonde minner fra julen kan være utfordrende for mange. Julen er ofte assosiert med glede, fellesskap og kjærlighet, men for noen kan den også trigge smertefulle minner og følelser. Når julaften og romjulen er her, har jeg uro og vonde følelser i kroppen. Jeg vokste opp med en mamma som strevde med livet sitt, og juletiden ble som oftest en høytid med mye krangling som endte opp med at mamma reiste sin vei i romjulen og ble borte til etter nyttår. Det var ingen unntak, det skjedde hver jul. Forventninger og glede ble knust av sinne, av en mamma som ikke hadde redskapene til å håndtere sine egne følelser og sårbarhet. Jeg elsker min mamma - selv om hun ikke alltid var en god mor.

Hun gjorde så godt hun kunne og visste ikke bedre. Dessverre har jeg ikke en mamma på denne jord lengre. Mamma døde av kreft for 12 år siden og savnet etter at min mamma er stort. 

Det er viktig å forstå at alle har forskjellige opplevelser av julen, og det er ok å føle på sorg eller smerte i en ellers festlig tid. Å anerkjenne og akseptere ens egne følelser kan være det første skrittet mot å håndtere bagasjen og finne mening og glede på nytt rundt juletider.

Å skape nye tradisjoner, endre perspektiv og finne måter å hedre minnene på kan være en del av healing prosessen.


Jul er best i november

Nettopp derfor begynner julen i begynnelsen av november i vårt hus. Jeg har funnet ut at om julen begynner tidlig, har ikke de vonde følelsene sneket seg inn i kroppen min enda. Jeg kommer følelsen i forkjøpet! Jeg har skapt en måte å glede meg over julen på som passer for meg og for mine gutter. Guttene mine har ikke vonde følelser og tanker rundt jul. De har bare gleden av å ha en ekstra lang jul og de elsker det. Hadde det vært opp til dem, hadde julen begynt i oktober. Å skape gode minner som mamma er en unik og givende opplevelse. Når jeg som mamma tar meg tid til å skape jul for mine gutter tidlig i november, skaper det ikke bare en positiv atmosfære, men det legger også grunnlaget for varige betydningsfulle minner. Disse minnene blir som et kjært skattkammer som guttene tar med seg inn i voksenlivet, og de kan være en kilde til trøst, støtte og inspirasjon i ulike livssituasjoner. Å være en mamma som aktivt deltar i å skape positive minner rundt julen, er en verdifull og betydningsfull ting for meg, siden jeg selv ble frarøvet den gode følelsen rundt julen som barn. Jeg er glad for at jeg har bidratt til at mine barn kjenner på gode forventningsfulle følelser til julen. 

Kanskje vi alle kan dømme og mene litt mindre om hverandres juletradisjoner. La alle få sette i gang pynting, baking og tenne utelysene til jul akkurat når de vil. Vi trenger ikke å snike inn en liten negativ kommentar om at “jøss så tidlig”. Vi kjenner ikke hverandres historie og bagasje for de valg vi tar. Med disse ord inviterer jeg deg til å se hvordan vi pynter til jul hos oss og ønsker deg en velsignet god førjulstid, allerede nå.